Uprawa roślin ogrodowych
Azofoska zawiera kompletny zestaw składników pokarmowych w optymalnym składzie, z punktu widzenie potrzeb pokarmowych roślin, dlatego można ją z powodzeniem stosować do większości roślin ogrodowych:
- Warzywa w uprawie gruntowej - kapusta późna, kapusta brukselska, kapusta czerwona, kalafior, dynia kapusta wczesna, cebula, por, seler, pomidor, ogórek, burak ćwikłowy, kalarepa, czosnek, papryka, sałata, rzodkiewka, brukiew, pietruszka, marchew, fasola, groch, bób, ziemniaki wczesne i późne, kukurydza cukrowa itp.
- Drzewa i krzewy owocowe - drzewa owocowe (w 1 roku po posadzeniu i w dalszych latach uprawy), porzeczki, agrest, maliny, truskawki
- Rośliny ozdobne w uprawach gruntowych - chryzantema, piwonia, irys, tulipan, bratek, dalia, słonecznik, cynia, goździk, lewkonia, mieczyk, begonia, nagietek, aster, petunia, lilia, aksamitka, narcyz, stokrotka, szałwia szarłat, maciejka, nasturcja, begonia, pelargonia, rdest itp.
- Trawniki - trawniki ozdobne, sportowe i rekreacyjne.
- Rośliny uprawiane pod osłonami – do przygotowywania podłoży z udziałem torfu wysokiego (siewki i rozsady), do nawożenia roślin pod osłonami (przedwegetacyjnie i pogłównie).
- Drzewa i krzewy ozdobne - drzewa i krzewy iglaste (przedwegetacyjnie i pogłównie), drzewa i krzewy liściaste gubiące liście na zimę i krzewy zimozielone (przedwegetacyjnie i pogłównie).
Szczegółowa tabela stosowania nawozu Azofoska
warzywa | dawka g/m2 | stosowanie | dodatkowe zalecenia |
kapusta późna, kapusta brukselska, kapusta czerwona, kalafior, dynia |
120-150 |
jednorazowo, przed siewem/sadzeniem |
25% dawki można zastosować 2-3 tygodnie po posadzeniu rozsady |
cebula, por, seler |
25% dawki można zastosować pogłównie – nie później niż do 15 czerwca |
burak ćwikłowy, kalarepa, czosnek, papryka |
60-70 |
w uprawie buraka 20% dawki 2-3 tygodnie po wschodach |
pomidor, ogórek, pietruszka, marchew |
100-120 |
najlepiej kilka dni przed siewem/sadzeniem
|
kapusta wczesna |
80-100 |
sałata, rzodkiewka, brukiew |
50-60 |
fasola, groch, bób |
30-40 |
kukurydza cukrowa |
40-60 |
UWAGA! Nawóz należy zastosować możliwie jak najwcześniej, mieszając go z warstwą gleby o miąższości 10-20 cm. Jeśli warzywa uprawiane są w 1 roku po oborniku dawkę nawozu należy zmniejszyć o 20-40%.
rośliny ozdobne | dawka g/m2 | stosowanie | dodatkowe zalecenia |
chryzantema, piwonia, irys, tulipan, bratek, dalia, słonecznik, cynia, goździk, lewkonia, mieczyk |
50-80 |
jednorazowo, wiosną po rozmarznięciu gleby |
dla roślin kwitnących latem zabieg można powtórzyć w połowie maja stosując 50% dawki w miarę możliwości nawóz wymieszać z glebą |
begonia, nagietek, aster, petunia, lilia, aksamitka, narcyz, stokrotka, szałwia |
40-60 |
szarłat, maciejka, nasturcja, pelargonia, rdest |
30-40 |
drzewa i krzewy ozdobne | dawka g/m2 | stosowanie | dodatkowe zalecenia |
drzewa i krzewy iglaste oraz liściaste – przed sadzeniem |
40-50 |
jednorazowo, wiosną |
przed posadzeniem nawóz wymieszać z warstwą gleby o miąższości 20 cm; stosować 50% dawki jeśli stosujemy kompost lub obornik |
drzewa i krzewy iglaste |
30-40 |
nawozić na powierzchni odpowiadającej średnicy korony mieszając z glebą (uwaga na korzenie!); dla form kolumnowych (jałowiec, żywotnik) powierzchnia wysiewu powinna być dwukrotnie większa niż średnica korony |
drzewa i krzewy owocowe | dawka g/m2 | stosowanie | dodatkowe zalecenia |
drzewa owocowe w 1 roku po posadzeniu
|
15-30
|
dwukrotnie, wczesną wiosną i w połowie czerwca |
Nawozić szerokim pierścieniem 20-30 cm od drzewka do końca rozrastających się młodych, nie ciętych pędów korony; krzewy jagodowe w pierwszych latach nawozić wiosną 1 raz; po wejściu w okres owocowania nawozić dwukrotnie 50% dawki 2 tygodnie przed kwitnieniem oraz 2 tygodnie po kwitnieniu |
sady młode (2-4 letnie)
|
60-80
|
jednorazowo, wiosną |
sady owocujące (powyżej 4 lat)
|
40-60
|
porzeczki i agrest
|
50-70
|
maliny, truskawki w 1 roku
|
40-60
|
truskawki w latach następnych |
20-40 |
trawniki | dawka g/m2 | stosowanie | dodatkowe zalecenia |
rekreacyjne |
30 |
od wiosny, co 4 tygodnie |
nawozić po skoszeniu trawy; stosować do 15 sierpnia; nie przekraczać łącznej dawki 150 g/m2 w roku |
Rośliny pod osłonami
podłoża z udziałem torfu wysokiego | dawka kg/m3 | stosowanie |
siewki wrażliwe na zasolenie podłoża |
do 2,0 |
dawkę nawozu ustalić na podstawie analizy chemicznej podłoża |
siewki mało wrażliwe na zasolenie podłoża |
do 1,5 |
rozsady wrażliwe na zasolenie podłoża |
rozsady mało wrażliwe na zasolenie podłoża |
do 1,0 |
gleba, ziemie ogrodnicze | dawka g/m2 | stosowanie |
warzywa |
150-250 |
przedwegetacyjnie, w zależności od zasobności gleby i uprawianego gatunku |
rośliny ozdobne |
100-200 |
warzywa, rośliny ozdobne |
do 50 |
pogłównie |
Pozostałe uprawy
pozostałe uprawy |
dawka g/m2
|
stosowanie
|
dodatkowe zalecenia
|
ziemniaki wczesne
|
50-60
|
przedsiewnie, wczesną wiosną co najmniej 1 tydzień przed siewem/sadzeniem |
w dobrych stanowiskach dawkę można zmniejszyć o 10% |
ziemniaki późne
|
75-80
|
kukurydza na ziarno
|
85-90
|
przy założeniu co najmniej średniej zasobności gleby w fosfor |
kukurydza na zielonkę
|
90-95
|
_ |
zboża jare
|
70-75
|
_ |
jęczmień browarny |
do 60
|
_ |