Skład nawozu
Azofoska zawiera trzy podstawowe makroskładniki w stosunku 1(N) : 0,5(P2O5) : 1,4(K2O). Poza nielicznymi wyjątkami, rośliny pobierają najwięcej potasu, wykazując jednocześnie najmniejsze zapotrzebowanie na fosfor. Przeważnie potrzeby pokarmowe roślin względem azotu stanowią 60-80 % potrzebnej dawki potasu.
Z punktu widzenia żywienia roślin relacje między pierwszoplanowymi makroskładnikami w Azofosce są optymalne. Względnie duża zawartość azotu w nawozie sprawia, iż Azofoska jest typowym nawozem wiosennym.
W Azofosce zawarte są bardzo ważne, często niedoceniane, drugoplanowe składniki pokarmowe, a mianowicie magnez (MgO) i siarka (S). Obecność magnezu w diecie człowieka jest często niewystarczająca i to ma szczególne znaczenie w uprawie warzyw i owoców.
Siarka jest pierwiastkiem odpowiedzialnym w roślinie między innymi za tworzenie białek. Rośliny dobrze odżywione siarką zawierają mniej szkodliwych dla człowieka azotanów i azotynów (szczególnie ważna w uprawie warzyw i owoców) oraz wykazują mniejszą podatność na choroby i atak szkodników. Szczególnie duże zapotrzebowanie na siarkę wykazują rośliny kapustne, cebula i czosnek.
Nawóz posiada w swym składzie komplet sześciu mikroelementów (żelazo, mangan, miedź, cynk, bor i molibden) a to z kolei sprawia, iż Azofoska z powodzeniem może być stosowana także w warunkach braku nawożenia obornikiem.